ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ Κας ΝΤΟΥΜΠΑ ΜΕΣΩ ΠΟΕΥΠΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ

Αναδρομική διεκδίκηση επιδομάτων

Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας.

Αρ. Πρωτ :12                                                                        Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2019

                    

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ       ΔΗΜΗΤΡΑ ΝΤΟΥΜΠΑ      ΧΕΥΔΕΝ 4    ΑΘΗΝΑ 10434ΤΗΛ:  8252477 – 6977690909 FAX : 8256291  E-mail: douba@otenet.gr

                                               

                                                                                              ΠΡΟΣ : Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ

(Για ενημέρωση των μελών της)

 

ΘΕΜΑ: Αναδρομική διεκδίκηση επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας

Μετά το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί με αφορμή τα όσα μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης σχετικά με το θέμα αυτό αλλά και της πρόσφατης ανακοίνωσης της ΑΔΕΔΥ που αφενός προτρέπει τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους (πολιτικούς και στρατιωτικούς) να ασκήσουν αγωγές μέχρι τις 15.3.2019, αφετέρου  να διεκδικήσουν –ανεξαρτήτως διετούς παραγραφής- όλα τα δώρα όλων των ετών από 1.1.2013 και εφεξής,  σας ενημερώνω για τα κάτωθι :

  1. Την 1.2.2019 συζητείται στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η συνταγματικότητα ή η μη των διατάξεων για την πλήρη κατάργηση των εν λόγω επιδομάτων-δώρων. Η μέχρι σήμερα δικαστική εξέλιξη της δικαστικής διεκδίκησης είναι θετική, λαμβανομένου υπόψη μας τις με αριθμό 2626-2635/2018 Αποφάσεις της 7μελούς σύνθεσης του ΣΤ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκριναν ως αντισυνταγματική την πλήρη κατάργηση των επιδομάτων-δώρων.

Σε περίπτωση που η Ολομέλεια του ΣτΕ κρίνει υπέρ της αντισυνταγματικότητας της κατάργησης των επιδομάτων αυτών, το δημοσιονομικό κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο που θα κληθεί να καταβάλει αναδρομικά τα εν λόγω επιδόματα στους δημοσίους υπαλλήλους είναι υψηλό και θα ανατρέψει τους προϋπολογισμούς των προηγούμενων ετών και γι’ αυτό υπάρχει το ενδεχόμενο, όπως η απόφαση της Ολομελείας του ΣτΕ να ορίσει ότι η επέλευση των νομίμων συνεπειών από την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων περί κατάργησης των επιδομάτων αυτών δεν είναι αναδρομικήκαι ότι η αντισυνταγματικότητα θα ισχύει από τον χρόνο δημοσίευσης της απόφασης αυτής.

Σε αυτήν την περίπτωση όσοι δεν έχουν ασκήσει αγωγές αναδρομικής διεκδίκησης των εν λόγω επιδομάτων, πριν τη δημοσίευση της απόφασης της Ολομελείας του ΣτΕ,  δεν θα δύνανται να ασκήσουν μετά τη δημοσίευση της απόφασης αγωγές διεκδικώντας αναδρομικά επιδόματα, επειδή δεν θα μπορούν να επικαλεσθούν την αντισυνταγματικότητα.

Για λόγους λοιπόν ασφαλείας, σας ενημερώνω ότι όσοι υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχουν ακόμα ασκήσει αγωγές και εφόσον το επιθυμούν θα πρέπει το αργότερο έως και τις 15.2.2019 να έχουν αποστείλει τα απαραίτητα δικαιολογητικάπου σας επισυνάπτουμε προκειμένουτο αργότερο στα τέλη Φεβρουαρίου να έχουν κατατεθεί οι αγωγές, ευελπιστώντας ότι δεν θα έχει δημοσιευθεί μέχρι τότε η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Επίσης, ενημερώνω τους ενδιαφερόμενους υπαλλήλους να μου αποστείλουν μαζί με τα ανωτέρω δικαιολογητικά απλή φωτοτυπία της Δ.Υ. Αναφοράς – Αίτησης που υπέβαλαν στην Υπηρεσία τους σχετικά με την καταβολή των δώρων καθώς και ένα μηνιαίο εκκαθαριστικό αποδοχών έτους 2018, οιουδήποτε μηνός.

  1. Ως προς το χρονικό διάστημα της αναδρομικής διεκδίκησης των επιδομάτων αυτών, επειδή έχω δεχθεί πολλά ερωτήματα από υπαλλήλους και επειδή τόσο από δημοσιεύματα, όσο και από την ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ έχει δημιουργηθεί σύγχυση στους υπαλλήλους του Π.Σ., σας παραθέτω τη νομική μου άποψη που είναι  η εξής:

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 140 του Ν. 4270/2014, που επί της ουσίας επαναλαμβάνει την διάταξη του άρθρου 90 του Ν. 2362/1995 «Περί Δημοσίου Λογιστικού» και σύμφωνα με την νομολογία του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου της Χώρας (αποφάσεις 1/2012 και 32/2008), ο χρόνος παραγραφής των κάθε είδους αξιώσεων των δημοσίων υπαλλήλων, πολιτικών και στρατιωτικών, έναντι του Ελληνικού Δημοσίου σχετικά με αποδοχές, ή άλλης φύσεως απολαβές ή αποζημιώσεις είναι ΔΙΕΤΗΣ και αρχίζει από τη γένεση της αξίωσης.

Με τα ανωτέρω αδιαμφισβήτητα νομικά δεδομένα, με τις αγωγές που μέχρι σήμερα έχω καταθέσει για τους πυροσβεστικούς υπαλλήλους και με όσες θα καταθέσω στο μέλλον, διεκδικείται σύμφωνα με την αρχική έγγραφη πρότασή μου και το περιεχόμενο της εξουσιοδότησης που σας έχω αποστείλει, το δώρο Χριστουγέννων 2016 (εφόσον ο υπάλληλος έχει υποβάλει Δ.Υ. Αναφορά – Αίτηση προς την Υπηρεσία του για την καταβολή των δώρων που διέκοψε την διετή παραγραφή για ένα εξάμηνο), τα δώρα Χριστουγέννων 2017 και 2018, τα δώρα Πάσχα 2017 και 2018 καθώς και τα επιδόματα αδείας 2017 και 2018 και συνολικά το χρηματικό ποσό των 2.500

 

Συνημμένα:

α) Στοιχεία ενάγοντος

β) Εξουσιοδότηση

γ) Συμφωνητικό αμοιβής

 

Με εκτίμηση,

Δήμητρα Α. Ντούμπα

Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο

                                                                                                                                                            

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της  Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                            Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                                          ΛΑΥΡΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

 

ΠΗΓΗ : http://www.poeyps.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *